Bijgewerkt op 31 mei 2020.
 
Om de onzekerheid in deze periode te verminderen, hebben we een beleid ontwikkeld dat het beste evenwicht biedt tussen het beschermen van reizigers, agentschappen, eigenaren en het publiek. Voor elke reiziger die zuurverdiend geld heeft betaald voor een reis die hij of zij niet kan maken, is er een eigenaar die op een duidelijk annuleringsbeleid en het bijbehorende geld binnen dat beleid vertrouwt om de hypotheek en hardwerkende werknemers te betalen.

Ons Covid-19-noodbeleid
Wat u kunt doen
Wat we afraden
Veelgestelde vragen
 
Ons Covid-19-noodbeleid
Ons beleid is van toepassing op boekingen die vóór 13 maart gemaakt zijn met een verblijfsdatum tussen 13 maart en 30 april.

Van 1 mei tot en met 30 juni breiden we ons beleid uit voor boekingen die zijn geannuleerd vanwege overheidsbeperkingen op reizen of verblijven in vakantiewoningen. Deze boekingen dienen wel vóór 13 maart te zijn gemaakt om onder dit beleid te vallen.

In ons Covid-19-noodbeleid is inbegrepen:
 • Flexibele tegoeden: bied reizigers een volledig tegoed aan voor het bedrag dat zij al hebben betaald als ze buiten uw annuleringstermijn vallen. Dit tegoed kan binnen een jaar worden toegepast op toekomstige boekingen bij uw vakantiewoning. We begrijpen dat seizoensgebondenheid op uw tarieven van invloed kan zijn. We moedigen u echter aan om zo flexibel mogelijk te zijn met getroffen reizigers bij het regelen van een toekomstige verblijfsdatum. Reizigers kunnen niet worden gedwongen om een tegoed te accepteren als ze dat niet willen. Lees ons artikel over tegoeden aanbieden voor meer informatie.
 • Terugbetalingen: als een reiziger volgens het annuleringsbeleid voor een volledige terugbetaling in aanmerking komt, dient u die wettelijke overeenkomst na te komen. Als de reiziger geen tegoed kan accepteren en niet voor een terugbetaling van 100% in aanmerking komt, raden we u ten zeerste aan om een terugbetaling van minstens 50% uit te voeren. Het is onze bedoeling om eigenaren en agentschappen die reizigers in deze onzekere periode flexibiliteit bieden, te belonen met extra zichtbaarheid in de zoekresultaten van reizigers op ons platform. De gedachte hierachter is: hoe meer u nu voor reizigers doet, hoe meer we u belonen als u verdergaat (dus een tegoed/terugbetaling van 100% telt meer dan een terugbetaling van 50%, enz.).
 • Positiestatistieken: als u een reservering op verzoek van de reiziger dient te annuleren, wordt deze annulering automatisch kwijtgescholden zodat uw positiestatistieken of uw Premium Partner-status niet beïnvloed worden. U hoeft de klantenservice niet te bellen om de annulering kwijt te schelden. Selecteer gewoon ‘Covid-19’ als annuleringsredencode en betaal minstens 50% terug om in aanmerking te komen. Kwijtgescholden annuleringen zijn binnen 7 dagen na de annulering in uw positiestatistieken zichtbaar.
 • Terugbetalingen servicetoeslag reizigers: we betalen het geld dat we met onze servicetoeslag voor reizigers verdienen bij in aanmerking komende annuleringen terug.
Voor boekingen na 30 april die niet onder ons noodbeleid vallen:
Ons bijgewerkte Covid-19-noodbeleid geldt alleen voor boekingen die vóór 13 maart zijn gemaakt. We hebben reizigers op de hoogte gebracht en onze hulppagina's bijgewerkt om ervoor te zorgen dat gasten de annuleringsbeleidsregels voor toekomstige verblijven begrijpen. In onze berichtgeving raden we reizigers aan om het annuleringsbeleid van hun boeking te controleren en met partners samen te werken als ze een nieuwe verblijfsdatum dienen te plannen.

Wat u kunt doen
 • Bekijk het advies van de overheid voor accommodatie-aanbieders op rijksoverheid.nl, waarin momenteel staat dat accommodaties alleen mogen worden vermeld voor essentiële, niet-commerciële doeleinden.
 • Bekijk de richtlijnen van lokale gezondheidsfunctionarissen voor reinigings- en hygiënenormen. We hebben ook een aantal richtlijnen voor het schoonmaken van uw vakantiewoning opgesteld.
 • Volg richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie.
 • Bekijk uw annuleringsbeleid en overweeg om vooralsnog een flexibel of gematigd beleid te voeren.
 • Bekijk de veiligheidsfuncties in uw vakantiewoning-instellingen en overweeg om lokale ziekenhuizen en alarmnummers toe te voegen.
 • Als de huidige beperkingen op reizen of op verhuur van vakantiewoningen op u van invloed zijn, raden we u aan uw kalender te blokkeren of uw advertentie tijdelijk te verbergen tot het einde van de reisbeperkingen. Blijf wel de informatie van uw lokale rechtsgebied in de gaten houden voor eventuele wijzigingen van die tijdlijn.
 • Neem zo snel mogelijk contact op met reizigers die een reis hebben gepland of momenteel reizen. Voor reizigers die hun reis door Covid-19 niet kunnen maken, raden we u aan ons onderstaande noodbeleid te volgen. 
Wat we afraden
Van eigenaren of agentschappen die het volgende gedrag vertonen, kan de advertentie op ons platform worden verwijderd:
 • Reizigers op enig moment voorzien van advies of aanbevelingen met betrekking tot hun gezondheid.
 • Reizigers intimideren door dingen te zeggen als ‘Reizen is veiliger dan thuisblijven’.
 • De ernst van deze situatie ontkennen.
 • Reizigers aanmoedigen om lokale wetten of noodorders te overtreden.
 • Annuleren op basis van het land van herkomst van de reiziger. 
 • Aangeven dat de reiziger geen andere keuze heeft dan een tegoed te accepteren.
Veelgestelde vragen
Als u een accommodatiemanagementsysteem gebruikt, raadpleeg dan ons artikel voor geïntegreerde agentschappen voor aanvullende informatie.
 
Welke opties heb ik naast het annuleren van een boeking door Covid-19?
Als de annuleringstermijn voor het ontvangen van een volledige terugbetaling al verstreken is en de reiziger door Covid-19 niet in uw woning kan verblijven voor boekingen die vóór 13 maart zijn gedaan, met een overnachting tussen 13 maart en 30 juni, overweeg dan om hem/haar het volledige tegoed te bieden voor het bedrag dat hij/zij al heeft betaald. Dit tegoed kan binnen een jaar worden toegepast op een toekomstige boeking bij uw vakantiewoning. Als uw gast akkoord gaat, selecteer dan ‘Tegoed voor toekomstige boeking’ als annuleringsreden en betaal 0% terug. U dient dit met uw gast af te stemmen en de afspraak schriftelijk vast te leggen.
 
Hoe kan ik een tegoed aanbieden?
Bekijk ons artikel over het tegoedsysteem om een tegoed aan te bieden. Het artikel toont hoe u een tegoed kunt verstrekken en er worden Veelgestelde vragen in beantwoord.
 
Wat gebeurt er als de reiziger geen tegoed kan accepteren?
Voor boekingen die vóór 13 maart zijn gedaan, met een overnachting tussen 13 maart en 30 april, en die waarbij lokale overheden wetten hebben aangenomen die reizen beperken of verblijven in vakantiewoningen tot 30 juni verbieden:

Raden we u ten zeerste aan om te annuleren en ten minste 50% van het bedrag dat hij/zij tot nu toe heeft betaald, terug te betalen en ‘Coronavirus (Covid-19)’ als reden te selecteren. Hoe meer u nu voor reizigers doet, hoe meer we u belonen als u verdergaat (dus een tegoed/terugbetaling van 100% telt meer dan een terugbetaling van 50%, enz.). Als reizigers via hun reizigersaccount hebben geannuleerd, kan het terugbetalingsbedrag minder dan 100% zijn geweest. In deze gevallen kunt u het resterende bedrag via uw account terugbetalen.
 
Daarnaast hebben annuleringen door Covid-19 geen invloed op uw Premium Partner-status als u 50% of meer heeft terugbetaald. We weten dat u gedurende deze tijd voor reizigers zorgt, dus we schelden annuleringen met een terugbetaling van minstens 50% automatisch kwijt. Het duurt minimaal 7 dagen voordat de kwijtgescholden annulering in uw account wordt weergegeven. 
 
Hoe ga ik om met negatieve recensies die mogelijk voortvloeien uit de situatie rond Covid-19?
Recensies kunnen pas worden ingediend nadat een reiziger bij u verbleven heeft. Als een reservering wordt geannuleerd en de reiziger niet in de woning verblijft, kan er geen recensie achterlaten worden. Voor huidige gasten raden we aan dat u zich blijft focussen op een uitstekende gastvrijheid door ervoor te zorgen dat alles er spic en span uitziet en gasten contactgegevens voor noodgevallen hebben. Gasten tonen dat hun veiligheid belangrijk voor u is, zal tot positieve recensies leiden.